Violinateljén
Fakta
 

SträngGuiden
Skötselråd
Fiolbygge...
Fiolbyggare:
Amati
Bergonzi
Da Salo
Gaglinao
Guarnerius
Hopf
Klotz
Maggini
Ruggieri
Stainer
Stradivarius
Svenska
Vuillaume

Länkar
Produktinfo
Webbshoppen
   
E-posta

Uppdaterad 2005-02-03
Stainer-familjen

Jacob Stainer (Absam, Germany, ca. 1617-83)
är den första och viktigaste fiolbyggaren i Tyskland vars modell bildat skola inte bara i Tyskland utan i delar av Italien och många andra länder. Det är inte känt var han lärde sig yrket men hans noggranna och eleganta fioler indikerar att han haft kontakt med de stora fiolbyggarna i Cremona och Amati i synnerhet. Han var faktiskt lärling hos en Tysk fiolbyggare boende i Italien samt baserade sina fioler på en tidigare Tysk modell. Många Tyska fiolbyggare studerade i Cremona men Stainer var den enda som kunde tävla med dom, och för en tid, passera dom. Hans instrument var eftersökta över hela Europa tills Antonio Stradivarius bredare och flackare modell bildade skola. Den gav ju en starkare ton. Stainers instrument håller dock ännu idag samma klass dom de bästa Cremonesiska instrumenten.

Det finns många kopior av hans instrument men hans verk är så personliga och originella att dom är relativt lätta att känna igen; Instrumenten är relativt breda över bredast delen av kroppen, välvningen är högre på locket än botten. Snäckan är vacket skuren och har ibland vacket utsirade huvuden av lejon, änglar eller kvinnor istället. Lacken varierar från bärnsten till orange-röd och i brillians jämförbar med Cremonesisk lack.
Jacob Stainers instrument är idag förhållandevis sällsynta. Det finns bara några viola samt även en viola di bordone och en viola bastarda. Få, om några, celli finns bevarade och basar är en raritet. Bevarade finns några viola da gamba som är ombyggda till cello.

En typsik etikett lyder:


(nära Oenipontus, Latin för "Innsbruck")


Marcus (c. 1633-93), ofta felaktigt beskriven som Jacob´s bror.

bodde först i Absam, sedan K┘fstein, och slutligen i Laufen. Man tror att han var munk. Tillverkade ett litet antal instrument vilka några kan tas för Jacobs arbeten.

En typsik etikett lyder:

Marcus Stainer b┘gerl: Lautten und Geigenmacher in K┘fstein in Tyrol, 1647


Materialet är hämtat från:
The Division of Cultural History in cooperation with the Public Inquiry Mail Service, Smithsonian Institution NOTE: This publication can be made available in Braille or audio cassette. To obtain a copy in one of these formats, please call or write: Smithsonian Information SI 153, MRC 010 Washington, DC 20560 202/357-2700 (voice); 202/357-1729 (TTY) e-mail: viarc.info@ic.si.edu Musical History FAQs || Smithsonian FAQs


Violinateljén Västerås, Blåsbogatan 2, 722 15 Västerås, Telefon 021-13 05 00,  info@violinateljen.com