Violinateljén
Fakta
 

SträngGuiden
Skötselråd
Fiolbygge...
Fiolbyggare:
Amati
Bergonzi
Da Salo
Gaglinao
Guarnerius
Hopf
Klotz
Maggini
Ruggieri
Stainer
Stradivarius
Svenska
Vuillaume

Länkar
Produktinfo
Webbshoppen
   
E-posta

Uppdaterad 2006-05-12

 

SträngGuiden Stålsträngar, Syntetsträngar, Sensträngar

INTRODUKTION

Det finns ett oändligt antal olika sorters strängar att välja mellan. Och då är det inte bara olika fabrikat utan även olika grundtyper av strängar; Stål, syntet eller sensträngar. Varje typ av sträng har sin egen karaktär vilken kan ändra klangen på instrumentet. Den här karaktären kan göra små (eller större) förändringar i spelbarheten, volymen, dynamiken eller responsen i instrumentet. Ibland kan man bara byta en sträng för att lyfta ett svagt tonområde. Ex. en sträng som skiljer sig i klang mot de övriga kan testas genom att prova att sänka eller höja tonen något. En del instrument svarar bäst med en typ av strängar medans ett annat instrument svarar bäst på en annan typ. Det är varje instruments karaktär vilket avgöra valet av strängar. Olika spelstilar tendera dessutom att välja olika strängar. En klassisk violinist kanske inte väljer samma sträng som en folkmusiker. En jassbassist som mest spelar pizzicato gillar strängar som en konsertbassist har svårt att använda. Förr i tiden gjordes strängar av fårtarmar. På 1700-talet blev dom tjockare strängarna spunna med silver för att få dom tunnare. Idag är nästan alla sensträngar spunna med aluminium eller silver. I början på 1900-talet introducerades stålsträngar som höll mycket bättre och var allmänt stabilare i stämningen. E-strängen för violin i stål blev populär mest för dess hållbarhet. På 1970-talet introducerades strängar med nylonkärna. Dom delar en del av tonkvaliteérna hos sensträngarna men håller stämningen mycket bättre. Sensträngar behöver stämmas ideligen. Idag tenderar strängar med perlonkärna - syntetsträngar - att bli de populäraste strängarna för både musiker och musikstuderande.

SEN STRÄNGAR

Många klassiska musiker föredrag fortfarande sensträngar för dess varma mjuka klang full av övertoner och möjligehet att spela med största dynamik. Musiker som spelar på tidstrogna instrument - barock-instrument - kan inte tänka sig att spela på annat än sensträngar. Det finns dock en del problem med dessa strängar. Dom håller stämningen sämre, de är känsligare för temperaturförändringar och luftfuktighet. De kostar något mer och de har en längre inspelningsperiod än andra typer av strängar.

STÅL STRÄNGAR

Stålsträngen är väldigt stabil. Den håller stämning direkt efter montering på instrumentet. Dom har en helt annan klang än sensträngar. Den är enkel, klar, ren, något hård och har inte så komplexa övertoner. Den har inte heller samma dynamik som sensträngar. Den här ljusa och något tunna klangen märks inte och kan t.o.m. vara till fördel för cello och kontrabas. Stålsträngen har större tolerans vad gäller stråkteknik. Många icke klassiska- samt jazzviolinister fördrar den här strängen. De fungerar mycket bra till små instrument. Kontrabassister föredrag också stålsträngar. Den senaste tidens utveckling på stålsträngar har varit av stort intresse främst för cellister. Stålkärnor (ofta med tunna fibrer av tvinnad eller spunnet stål) är nu spunna med många olika typer av metall. Aluminium, kromstål, tungsten, silver och nu senast med titan (Helicore) . Man kan nu göra strängar med mer sofistikerad ton än tidigare.

SYNTET STRÄNGAR

Under de senast 25 åren har allt fler musiker bytt från sensträngar till syntetsträngar. Det vanligaste materialet är perlon som är en sorts nylon. De här strängarna delar många tonkvalite?r med sensträngarna, men håller stämningen bättre och har en bättre respons. De behöver inte stämma så ofta och "sätter sig" redan efter några dagars spelning. Då kärnan är utav syntet kan man hålla en jämnare kvalitet vid tillverkningen än för sensträngen, men dom är dock inte lika dynamiska och övertonsrika. Idag finns en mängd olika syntetsträngar att välja på. Alla med olika egenskaper och klang.

STRÄNGTJOCKLEK

Nästan alla strängar finns i olika dimension och tjocklek. Thomastik Dominant finns i svag, medel och stark. Pirastro Eudoxa, Oliv och Kaplan Golden Spiral finns i en mängd olika dimensioner graderad med nummer enligt tillverkaren. Majoriteten av musikerna använder dock medium tjocklek En tjockare sträng ger mer spänning som ger en starkare ton, ibland fylligare men istället kanske med sämre respons. En tunnare sträng kan ge snabbare respons men med mindre volym samt en tunnare mer fokuserad klang. Vilken strängtjocklek man bör välja beror på instrumentet. Ett instrument kan behöva en tjockare sträng för att få ett kraftfullare och fylligare klang medans ett annat instrument kvävs av en för tjock sträng. En tunnare sträng kan hjälpa ett instrument med dov ofokuserad och oklar klang. En felaktigt dimesionerad sträng påverkar sina grann-strängar, vilket kan vara förvillande då man t.ex. provar olika strängalternativ till en icke-klingande A-sträng, och den A-strängen klingar först då man byter E-sträng. Enda sättet att veta riktigt säkert är att pröva på det egna instrumentet. En enkel metod kan t.ex. vara att spela på lös G-sträng. Stäm den straxt under och över normal stämning med jämn stråkföring. Svarar då instrumentet mer, under normal-stämnigen, bör man välja en tunnare sträng och vice versa. Förklaringen är att den nedstämds strängen i vårt exempel ger en lägre spänning, vilket motsvarar en tunnare sträng i normal stämning.

ATT MONTERA STRÄNGAR

Yrkesmusiker rekommenderas byta strängar mins var 6:e månad. Strängar förlorar sin briljans och lyster och blir tråkiga och okänsliga. Den här förändringen sker så gradvis att det kan vara svårt att vet när det är dags. Men man märker tydligt skillnaden då man väl bytt. Byt en sträng i taget och se till att hålla stämningen på instrumentet hela tiden. Stäm inte strängen över sin rekommenderade tonhöjd då det kan förkorta livslängden på den. Innan den nya strängen monteras, sätt grafit eller blyerts i strängspåret både i översadeln och på stallet. Linda strängen jämt på stämskruven och se till att den inte går emot kanten på skruvådan. Se till att spåren i översadel och stall är tillräckligt breda för den nya strängen, då dom annars kan skada strängens lindning.
För mer instrumentvård se Skötselråden.


 

DE STÖRSTA FABRIKATEN

Pirastro - tillverkas av Gustav Pirazzi & Comp. i Offenbach, Tyskland.
Thomastik - tillverkas av Dr. Thomastik-Infeld, Wien, Österrike.
Corelli - tillverkas av Savarez S.A. i Lyon, Frankrike.
Kaplan - tillverkas av J. D´Addario & Company Inc. i Farmingdale, U.S.A.
Jargar - tillverkas av Jargar Strings i Danmark.
Prim - tillverkas av AB Gunnar Fröjel, Stockholm.
Larsen - tillverkas av Larsen Strings i Danmark.


Stål-strängar

Introduktion, Syntetsträngar, Sensträngar


Pirastro No 1 - En ny sträng från Pirastro som påstås vara universell.

Skall ge mjuk ton men mycket klang.

Westminster - En kraftfull E-sträng sträng från U.S.A.

Finns i 2 dimensioner - 26 och 27,5

Hill - En klassisk E-sträng sträng från England.
Corelli - En tunn kontrabas-sträng sträng från Savarez.
D´Addario Helicore - En helt ny sträng med en ovanligt varm och fyllig klang för att vara stålsträng. Cellister och altviolinister gillar speciellt G och C-strängarna. Passar bra till el-violin. Även kontrabasister menar att det är en bra sträng.
Nyligen introducerade D´Addario nya Helicore kontrabassträngar.
Orkestral är en stråksträng för orkesterstämning.
Solo är en stråksträng för solostämning.
Hybrid är för basister som både vill kunna spela pizzicato och med stråke.
Pizzicato är följaktligen för pizzicatospel.
D´Addario Proarté - med ton och känsla av sensträng. Klar, mjuk och rik ton.
Jargar - har varit populära länge speciellt för cellister som använt just A-strängen. G och C finns med silverlindning för en ljusare briljantare klang. Jargar har en varm och mjuk klang jämfört med många andra stålsträngar. Fiolsträngen är dov jämfört med andra stålsträngar.
Larsen - har sedan introduktion för några år sedan blivit en mycket populär sträng, uppskattad för dess rena och klara klang fast fortfarande mjuk.
Finns för cello samt i A-sträng till viola.
Solo Edition är ljusare och mer briljanta. Finns då i A, D och G (tungsten).
Pirastro Chromcor - en klar bra sträng för skolinstrument, speciellt i små storlekar. Motsvarar Prim eller Piranito, men med högre kvalitet.
Pirastro Chromcor Plus - finns för cello i A och D och har en mer sofistikerad klang än Chromcor.
Pirastro Eudoxa Chromcor - Finns i A för fiol. Anpassad för att passa ihop med Eudoxa, sensträngar.
Pirastro Flexocor - Flexible stålsträng med tvinnad kärna. Ger en varm rund ton och hög volym. Perfekt för stora instrument.
Pirastro Flexocor/Permanent - en helt ny sträng från Pirastro. Ny kärna och lindning som ger den egenskaper stålsträngar inte haft tidigare. Har en mjuk karaktär. Pirastro´s svar på D´Addario Helicore.
Pirastro The Jazzer - för kontrabas och pizzicatospel. Klar kraftig ton med hög volym och lång sustain.
Pirastro Permanent - finns till kontrabas, cello samt som A-strängar till viola. Passar utmärkt tillsammans med sensträngar.
Ger en stark, varm klang. Pirastro´s svar på Larsen.
Pirastro Piranito - bra val till skolinstrument. Pirastro´s svar på Prim. Finns i alla storlekar. Dock ej till kontrabas. Brilliant och lättspelt.
Prim - billiga och bra strängar med ljus klang. Speciellt populära bland cellister och folkmusiker.

Thomastik Belcanto Gold - cello. Kärna av bl.a. Wolfram. Guldfärgade.

Mer info kommer då Thomastik släpper mer information.

Vänder sig till de verkliga finsmakarna.

Thomastik Präzision - Prisbillig stålsträng av hög kvalite. Idealisk för spelmän och skol-bruk.

Thomastik Spirocore - klingar ljust med en viss skärpa. De är speciellt populära bland cellister som behöver mycket briljans. Cello G och C med tungsten har en mycket stor klang. G och C silver är inte fullt så skarp i klangen som tungsten. Spirocore kontrabassträngar är väldigt populära bland de som mest spelar pizzicato.

Syntet/Perlon-strängar Introduktion, Stålsträngar, Sensträngar 

Corelli Alliance Vivace- har en kevlar-kärna. De är mjuka att spela på och ger en djupare klang, men är också briljantare och mer övertonsrika än Chrystal. De har också en längre livslängd än de flesta andra syntetsträngar. Påminner en del om Oliv.
Corelli Chrystal - är lämpliga för instrument med en ljus klang då de är varma och fylliga vilket kan dämpa en viss vasshet. Påminner en del om Eudoxa.
D´Addario Zyex - är den senaste av alla syntetsträngar på marknaden. Den har en kraftfull och dynamisk ton. Den drar fördelarna ur Dominant och Tonica men är fortfarande mjuk.
Pirastro Aricore - är Pirastro`s första syntetsträng. Klangen är varm och mjuk som Eudoxa. D, G och C är populära hos cellister som behöver en mörkare klang.
Pirastro Eudoxa/Aricore är gjord för att passa ihop med Eudoxa sensträngar. Finns för violina och viola.
Pirastro Evha Pirazzi - Är helt nya och är enligt Pirastro en av de bästa strängarna i denna kategori. Kraftfull och varm ton med stor intensitet och briljans. Inspelningstiden är kort.
Pirastro Obligato - Är enligt Pirastro ett "Quantum jump in string technology". Hursomhelst är de ett svar på D´Addario´s "Zyex". Mycket dynamisk och mustig. Brillant och kraftfull. En riktig solist-sträng.
Pirastro Synoxa - Lika Dominant i briljansen. Cello G och C fungera bra ihop med stålsträngar A och D (typ Larsen eller Jargar).
Synoxa Plus har utgått till förmån för Tonika.
Pirastro Tonica - Är briljanta som Dominant men med fylligare mer övertonsrik klang, dock utan att vara vass. Inspelningstiden för Tonica är väldigt kort och hållbarheten lång.

Pirastro Violino - Är den "rätta studentsträngen". Lättspelt men ändå professionell. Klangen är rund och fyllig med bra kärna.
Detta är inkörsporten till Obligat och Evah Pirazzi.

Pirastro Wondertone Solo - Är "soliststrängen". Ljus, klar och kraftfull.
Thomastik Dominant - den första strängen gjord på perlonkärna. Dominant har en ljus och klar klang med snabb respons och är den allra populäraste syntetsträngen. Då de är nya har de en lite metallisk klang som tonas ner efter några dagars spel.

Thomastik Infeldt - rykande färska.Här har man gjort en sträng som ger samma tryck över stallet vare sig det är den mjuka eller den hårda varianten. Annars ger ju en hård/thick/stark sträng mer tryck på stallet och tvärtom.Man är inte lite spänd på dessa strängar efter Dominant som dominerat maknaden för syntetsträngar så här långt.

Den röda är mjuk och den blå är hård.

Thomastik Vision - Nyutvecklad syntetsträng av senaste teknik och material. Har en rik, kraftig ton. Snabbinspelad, oslagbar stämhållning. Inriktad mot den proffessionella musikern och den krävande amatören/eleven.

Thomastik Vision Titanium - Nyutvecklad syntetsträng av senaste teknik och material. Har en rik, kraftig ton. Snabbinspelad, oslagbar stämhållning. Inriktad mot den proffessionella musikern och den krävande amatören/eleven. Kompatibel med andra syntet- och sensträngar. Reducerar wolftoner.

Larsen - deras första sträng gjord på syntetkärna. Cellosträngarna med stålkärna har gjort succe bland cellisterna.
Det gör säkert dessa strängar med fast bland violinster.
Mycket mustig och härlig klang. Rekommenderas!
   

Sen-strängar Introduktion, Stålsträngar, Syntetsträngar

  Corelli - en sensträng från Savarez som påminner mycket om Eudoxa.
Kaplan Golden Spiral och Golden Spiral Solo - är i karaktären ungefär som Pirastro Gold. Solo varianten är briljantare. Priserna är lägre än Pirastro`s. Även här är E strängen populär för sin briljans.

Pirastro Chorda - En renodlad sensträng, helt ospunnen förutom G-strängen som finns spunnen med koppar, silver eller chordaflex som Pirastro kallar det. Det är väl mer en flätad variant av sena.

För barockinstrument.

Pirastro Eudoxa - Den mest populära strängen innan introduktionen av syntetsträngar. Eudoxa har en varm och mjuk klang med en långsammare respons än Oliv och syntetsträngar. Den kan vara fantastik på en del äldre instrument men väl mörk på andra.
Pirastro Gold - en billigare variant av sensträng som i karaktären är mitt emellan de båda andra i Pirastro´s sortiment. Dessa finns bara i medium tjocklek. Gold E är populär för sin briljans.
Pirastro Oliv - Dessa strängar har en briljant ton med komplexa övertoner och relativt snabb respons. Oliv E är guldpläterad och har en kraftig, ren och briljant klang.
   

Vi hoppas att något av ovanstående kan vara till hjälp vid Ert val av strängar. Dock måste man än en gång poängtera att det enda riktiga sättet är att pröva sig fram på sitt eget instrument. Varje instrument reagerar olika på olika strängar.

Violinateljén Västerås, Blåsbogatan 2, 722 15 Västerås, Telefon 021-13 05 00,  info@violinateljen.com